نکاتی در مورد آموزش موسیقی کودک

دسته ای از تحقیقات علمی و روانشناختی بر نقش موثر آموزش موسیقی در رشد مغزی و فکری کودکان گواهی می دهد. از این رو آموزش موسیقی در مدارس کشورهای توسعه یافته جزو عناوین درسی است. با این همه چرا یادگیری موسیقی در مدارس ما امری محال به نظر می آید؟

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، آموزش موسیقی امروزه در اغلب کشورهای توسعه یافته یکی از مهمترین عناوین درسی در مدارس به شمار می آید و یادگیری آن همچون دیگر دروس برای دانش آموزان الزامی است. بر اساس دسته ای از تحقیقات علمی و روانشناختی آموزش موسیقی به کودکان، تاثیر بسزایی در شکل گیری و پرورش بخش هایی از مغز آنان دارد که به زبان و استدلال مربوط است.

از همین منظر، آموزش موسیقی همچنین می‌تواند بر قدرت حافظه و یادگیری کودکان بیافزاید. حفظ نت های موسیقی که به پرورش سمت چپ مغز در کودکان کمک می‌کند، در طول زمان قدرت و مهارت حفظ کردن را در دانش آموزان بالا می‌برد تا آموختن دیگر دروس برایشان آسانتر شود.

همچنین نواختن موسیقی توانایی هماهنگی میان دست، چشم و گوش را در دانش آموزان تقویت می‌کند و به مرور بر قدرت تمرکز و هماهنگی حرکتی، شنیداری و دیداری آنان می‌افزاید.

از منظر دیگر، موسیقی می‌تواند بر نشاط کودکان بیافزاید و ساعت‌های بعضاً خشکی را که به موجب تدریس دروس دشوار در مدرسه برای آنان ایجاد می‌شود تلطیف سازد. نواختن موسیقی به پر کردن اوقات فراغت کودکان کمک می‌کند و می‌تواند آنان را سرگرم سازد و از سرگرمی‌های کاذب و بی نتیجه مانند بازی‌های کامپیوتری و موبایلی که حاوی هیچ موضوع آموزنده‌ای برای آنان نیست دور کند.

با این همه اما عده‌ای هنوز در مقابل موسیقی ایستادگی می‌کنند و بر این باورند که موسیقی با موازین دینی و شرعی مغایرت دارد. از این رو نیروهای مخالف زیادی چه در جامعه و چه در نهادهای رسمی هستند که با نگاه سلبی به موسیقی، راه ورود این هنر به مدارس را دشوارتر از آن ساخته‌اند که دست کم در آینده نزدیک بتوان انتظار آموزش موسیقی در مدارس را داشت.

در سال‌های اخیر در نبود آموزش رسمی موسیقی در مدارس، آموزشگاه‌های موسیقی، فراوانی زیادی یافته‌اند و گسترش روزافزون آنها نشان از استقبال جامعه و علاقه مندی خانواده‌ها به حضور فرزندانشان در کلاس‌های موسیقی دارد.

در همین حال خانواده‌هایی نیز هستند که با وجود میل درونی خود و کودکانشان نمی‌توانند از پس هزینه کلاس‌های موسیقی خصوصی در آموزشگاه‌ها برآیند و فرزندانشان را به این کلاس‌ها بفرستند. عده‌ای نیز در میانه راه به دلیل بالا بودن هزینه‌ها، مجبور به حذف برنامه‌های موسیقی فرزندانشان می‌شوند.

اهمیت آموزش موسیقی به کودکان اگرچه به این معنا نیست که آنان لزوماً باید موسیقی دانان حرفه‌ای از آب در بیایند بلکه به این دلیل است که آنان آن گونه که در مدرسه با اصول اولیه نقاشی و خطاطی آشنا می‌شوند کمی هم با هنر موسیقی آشنا شوند تا در سنین بالاتر دست کم بتوانند میان موسیقی واقعی و موسیقی نازل تفاوت قایل شوند. در این میان شاید در میان کودکان، افرادی نیز باشند که ذوق و استعداد بالایی برای فراگیری موسیقی و فعالیت در این حوزه داشته باشند که از طریق آموزش موسیقی در مدارس می‌توان چنین استعدادهایی را شناسایی کرد و پرورش داد.

در مورد موسیقی آن چیز که واضح است آنکه تقریباً همه با هر سن و جنسیتی از آن لذت می‌برند. از این رو بهتر است با بها دادن به آن به بالندگی این هنر گوش نواز و پر مخاطب کمک و آن را از سبک‌های نازل و کم ارزشی که در نبود یا انزوای موسیقی فاخر فرصت ظهور و بروز یافته‌اند پالایش کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
Call Now Button