بسیاری از پدران و مادران که در دوران کودکی و نوجوانی توفیق یادگرفتن یکی از شاخه های هنر موسیقی را نداشته اند، هم اکنون با علاقه به موسیقی گوش می دهند و در عوض سعی میکنند تا فرزندان خود را از فراگیری این هنرروح نواز محروم نکنند. کدام ساز اولین سئوال برای هنرآموز یا والدین او این است که کدام ساز را آموزش ببیند و یا اینکه به رشته خوانندگی قدم بگذارد؟
محققان دانشگاه برکلی معتقدند سن مناسب برای شروع موسیقی 2 سال تا 3/5 سال بوده و سن شروع نواختن سازهای ابتدایی از 3سال تا 5 سال بوده و سن شروع نواختن سازهای جدی از 5 سال به بالا می باشد. کلاسهای گروه سنی 3 تا 5 سال معمولاً فقط جنبه آشنایی با موسیقی دارد و کودک را برای شروع فراگیری یک ساز جدی آماده میکند.
برای این آشنایی با موسیقی در ایران از دو ساز بلز و فلوت ریکوردر استفاده میشود.این دو ساز به کودک نت ها و ضرباهنگ را می آموزد و دو نیمکره مغز کودک را برای فراگیری ساز جدی فعال میکند.
این آموزش همراه با اشعار و ریتمهای شاد میباشد.یادگیری نام جایگاه نت ها در خطوط حامل،فراگیری ارزش زمانی هر یک از این نتها،فعال کردن نیمکره های چپ و راست مغز،تربیت انگشتان دست برای حرکت های نواختن،اشنایی کودک با نحوه تمرین و تمرکز در حین انجام تمرین و ساز زدن و بسیاری دیگر از هدفهای موسیقی کودک میباشد.
چه سازی مناسب کودکان است؟
تجربه نشان داده است از زمانی که کودک انگشتان خود را با اختیار به حرکت در می آورد، می تواند هنرآموز فلوت باشد.
آموزش پیانو را باید زمانی شروع کرد که کودک حد اقل بتواند در حالت ایستاده به کلاویه ها تسلط نسبی داشته باشد و قدرت فیزیکی آن برای فشار دادن کلاویه ها کافی باشد.لیم حرکت انگشتان
برای سازهای زهی از خانواده ویلن معمولا” از سن شش سالگی زودتر شروع نمی شوند، ضمن اینکه یقینا” باید با سازهایی در ابعاد کوچکتر مثل یک هشتم یا یک چهارم آموزش را آغاز کرد.
سازهای بادی – بجز فلوت ، ریکوردر – معمولا” هنگامی شروع می شوند که دندانهای اصلی کودک رشد کرده باشند و کودک قدرت کافی برای دمیدن در ساز را دارا باشد. همچنین چون این سازها کمتر در ابعاد کوچکتر موجود هستند باید دقت کرد که آیا وضعیت فیزیکی کودک توانایی اجرای ساز را دارد یا خیر.
سازهای مضرابی مانند سه تار، گیتار و … که در ابعاد کوچکتر هم وجود دارند برای کودکان زیر 8 سال توصیه نمی شوند.
نوع ساز به هیچ وجه مهم نیست، نباید انتظار داشته باشید که فرزند شما همانند فلان موسیقی دان مهارت ساز زدن پیدا کرده و الگوهای قدیمی را دنبال کند. مهم آن است که فرزند شما بتواند با ساز انتخابی ارتباط برقرار کند و بتواند نوآوری های جدیدی در نواختن یا استفاده از ساز داشته باشد، موفقیت یعنی همین.”
طبق نظر محققان آموزش موسیقی کودک باعث افزایش ضریب هوشی شده و همچنین خلاقیت را بالا می برد و به دلیل عملکرد همزمان دو نیمکره چپ و راست مغز، مهارتهای حرکتی را نیز تقویت می کند. امروزه موسیقی برای اختلالات حرکتی، پرخاشگری، بیش فعالی، افسردگی و… به عنوان درمان و یا مکمل درمانی بکار گرفته می شود.
دورهای آموزشی موسیقی کودکان در آموزشگاه سایبان هنر:
ارف
پیانو
فلوت ریکوردر


